Tatsi, flaksi vai speksi?

Kaikkien aikojen golfkesä alkaa jo kolkuttelemaan ovelle. Tämä tarkoittaa sitä, että kentät täyttyvät ja klubit heräävät eloon. Golffin harrastajia on yhä enemmän ja mukaan mahtuu kaikenlaisia pelaajia. Kenttien avautuessa ja suomalaisten valmistauttuessa lyhyeen mutta äkäiseen sekä hyttysten täyttämään kauteen, kentältä löytyvät siis myös ikuiset golfstereotypiat.

Itselläni takana taitaa olla about 20 vuotta golffia, joten silmää erilaisille golffiin liittyville ilmiöille on jo alkanut kehittyä. Golffista on tullut tuossa ajassa koko kansan laji mutta golffia pelatessa henkilö huomaa pian muotoutuvansa yleensä johonkin näistä kolmesta kategoriasta enemmän tai vähemmän. Onko sulla Tatsia, Flaksia vai onko sun Speksit kohdillaan? Tunnistatko itsesi näistä Golfstereotyypeistä?

Tatsi

Tämän kategorian henkilöitä määrittää yksi yhteinen tekijä - usko golffin vahvaan yhteyteen henkimaailman kanssa. Ja tällä en siis tarkoita uskontoon, menninkäisiin tai muihin taruolentoihin viittaavaa henkisyyttä vaan suhtauttumista golffiin sen perinteikkäämmällä tavalla. “Be one with the club” tai ajatus siitä, että “Putterin kanssa mennään naimisiin” on koko lajin tärkeimpiä mantroja näille pelaajille. Tatsilla pelaava luottaa omiin arvioihin mitoissa sekä tuulessa ja yleensä pelaa ilman kenttäopasta. Tuuli katsotaan puiden latvoista ja puttia parannetaan juttelemalla kauniita putterille. Greeni mitataan kämmenellä kokeilemalla ja peliä pelataan ennen kaikkea tunteella eli “Tatsilla” sen enempää liiallisista teknologioista välittämättä. Tatsi pelaajat ovat golfyhteisön boheemeja, golfn historiaa ihannoivia luonnonlapsia, joiden vaatekaapista löytyy yleensä myös vanhoja ja klassisia golf vaatteita ja sen vuoksi usein myös vähän hassuja sellaisia.

Tästä tunnistat “Tatsi” Pelaajan:

  • Pesee gripit koska silloin “tatsi” on parempi

  • Vaihtaa putterin koska katsoessaan sitä ei enää koe luottamuksen tunnetta ihaile sen ulkonäköä

  • Pelaa mahdollisimman pitkän aikaa samoilla mailoilla sillä uskoo henkiseen yhteyteen

  • Pelaa mahdollisimman pehmeillä palloilla

  • “Kentän omat mitat valehtelee”

  • Neuvottelee mailojensa kanssa

FLAKSI

Vaikka tämän kategorian nimi viittaa suoranaisesti “Onneen” ei kuitenkaan ole kyse siitä, että tällä porukalla kävisi parempi tai huonompi flaksi kuin muilla. Stereotypia viittaa erityisesti siihen, että näiden pelaajien mielestä peli on usein “Päivästä kiinni”. Olemme jokainen ainakin vähän tässä kategoriassa myönsimme sitä tai emme. Tämä on myös kategorioista suurin golffareiden keskuudessa. Stereotypian nimi ei myöskään viittaa siihen, että nämä pelaajat pelaisivat vain onnella mutta luontaista on se, että he harjoittelevat vähemmän sillä kokevat, että rangella ja harjoitusalueella on tylsää - ja voihan se näin ollakin? Flaksi pelaajaa ei kiinnosta Speksaajien pelivälineiden hifistely ja heidän pääasiallinen tarkoitus on nauttia pelistä, seurasta ja Suomen kesästä.

Tästä tunnistat “Flaksi” Pelaajan:

  • Grippien kunnolla ei ole merkitystä

  • Mailat ovat hinta laatusuhteeltaan juuri oikeaa kamaa suhteessa omaan osaamiseen

  • Pelaa löytöpalloilla

  • Käyttää hyödyllistä teknologiaa mikäli helpottaa mukavasti pelaamista ja tekee siitä mielyttävämpää

  • Kuulee usein lausahduksen: “Golf ei ole välinelaji!” ja “Putti on päivästä kiinni”

  • Saapuu kentälle 5 min ennen omaa lähtöaikaa

SPEKSI

“Aissaakeli - nyt on nätti golfkello! Paljonko se antaa mittaa seuraavalle griinille?!” GPS, Tuulimittari, Shot Tracking, Uraviila, Oura, Garmin Golf, Approach, etäisyysmittari.. kaikki tuttua huttua speksaajalla. Golf on siinä mielessä kiitollinen laji, että välineitä on suhteellisen paljon ja erilaista hifistelyä voi tehdä golfkenkien titaaninauhoista aina uusimpiin Oakleyhyn ja erilaiseen harjoittelua helpottavaan teknologiaan. Yleensä speksaajalla on uusinta teknologiaa ranteessa, bägissä, silmillä sekä mailoissa. Speksaajien mielenmaailmaan kuuluu se, että kun välineiden antama hyöty on maksimoitu, voit saavuttaa parhaan mahdollisen lopputuloksen omien taitojen saattelemana. Speksaaja rakastaa nippelitietoa omien wedgejen loftista sekä keskipitkän hybridiraudan valmistusmateriaaleista. “Tiesitkö, että etäisyysmittaria käyttävät pelaajat pelaavat keskimäärin kaksi löyntiä vähemmän kuin ne jotka arvioivat mitat?” Kaikki tämä tieto luo kuitenkin tuskaa sillä juuri speksaajat vaihtavat mailansa ja välineensä useammin kuin muut. Pelaajat, joilla on speksit hiottu kohdilleen alkavat jo nykyaikana lähentelee kyborgeja.

Tästä tunnistat “Speksi” Pelaajan:

  • Vaihdattaa gripit joka vuosi

  • Putti ei kulje = putteri vaihtoon.

  • Mailat ovat kategorisesti kalliit ja liian vaikeat omaan tasuriin nähden

  • Vain ProV1siä bägissä

  • “Tää maila ei sovi mun löynnille”

  • Päällä vain “Golf uskottavaa” kamaa

Koska mielestäni golf ei ole liian vakavaa, ei meidän pidä ottaa itseämmekään liian vakavasti. Uskoisin, että itse olen pelaajana ennen kaikkea Tatsi -pelaaja mutta samalla jollain tasolla rakastan uutta golfteknologiaa erityisesti harjoittelun tukena. Käytän paljon apuvälineitä rangella ja lähipelialueella. Mutta kun on aika lähteä kentälle, huomaan innostuvani griinin mitat tunnustelusta paljain käsin, tuulenvireen tunnustelusta puiden latvoista sekä eteäisyysmittareiden käyttäjien hiljaisesta paheksumisesta. Voit kuulla minun helposti mumisevan “Tuuli tuntuu olevan 1,5 mailaa vastaan ja kaksi lippua vasemmalta oikealle. Ja matka about rautaseiska kovalla osumalla ja lyhyellä taakseviennillä.” vaikka tuo tieto on helposti saatavilla suoraan puhelimesta tai kellosata. Etsin vikoja omaan huonoon peliin mailoistani mutta kierroksen päätyttyä pyydän niiltä anteeksi huonoa peliäni ja käytöstäni, jotta myös välineet voisivat nauttia seuraavasta pelistä. Valitsin putterini puhtaasti ulkonäön perusteella ja pelaan yli 20 vuotta vanhoilla raudoilla mutta ranteesta löytyy silti Garmin mutta mittaan sillä vain kierroksella kertyneitä askeleita - tietenkin.

Tätä kirjoittaessani huomaankin olevani golffarina varsin ristiriitainen yksilö.

Mikä näistä stereotyypeistä on sitten paras golffari? Ei varmasti yksikään yli toisen. Tunnen jokaisesta kategoriasta sekä ykkösen tasoituksella että 54 tasoituksella pelaavia. Tämän tarinan opetus ei niinkään ole se, että millainen golffarin tulisi tai ei tulisi olla vaan se, että golffia pelatessa saat olla täysin oma itsesi, laukoa kliseisiä heittoja niin paljon kuin haluat, nauttia pelistä, kilpailusta sekä seurasta - kunhaan kunnioitat peliseuraa ja kenttää.

Oletko Tatsi, Flaksi vai Speksi? Päätä itse mutta älä ota tätä tekstiä, itseäsi tai golffia liian vakavasti! ;)

-J

Previous
Previous

Miksi tunteiden mittaaminen liiketoiminnassa on niin tärkeää?

Next
Next

Yrittäjä.io jatkaa kasvuaan ja lanseeraa uusia palveluita